14 bin yıllık dev yok olmak üzere… Dünyanın en büyük canlısının hikayesi

Wasatch Dağları’nda Tehlike Altındaki Dev Canlı: Pando

ABD’nin batısındaki Wasatch Dağları’nda yer alan dünyanın en büyük canlısı olarak bilinen Pando, Utah eyaletinde bulunuyor. 106 dönümlük bir alana yayılan ve 47 bin titrek kavak gövdesinden oluşan bu devasa canlı, çeşitli tehditlerle karşı karşıya.

Pando Nedir?

“Pando” (Latince: “Yayıldım”), genetik olarak aynı gövdelerden oluşan devasa bir klonal bitki. Dünyanın en büyük organizması olan bu canlı, yaklaşık 6 bin ton ağırlığında. Kökleri 14 bin yıl öncesine dayanan Pando’nun gövdeleri ortalama 130 yıl yaşarken, kökleri binlerce yıldır yeni gövdeler üreterek varlığını sürdürüyor.

Eşsiz Bir Ekosistem

Pando, sadece bir bitki topluluğu değil, aynı zamanda 68 farklı bitki türüne ve çeşitli hayvanlara ev sahipliği yapıyor. Geyik, tilki, kunduz, kuşlar ve böcekler gibi birçok canlı, bu eşsiz ekosistemde yaşamını sürdürüyor.

Pando’nun sağlıklı kalması, yeni gövdelerin büyümesine bağlı. Ancak aşırı otlatma, hastalıklar ve iklim değişikliği gibi tehditler, bu büyümeyi engelliyor. Geyik ve benzeri hayvanların yediği yeni gövde uçları, büyümeyi durma noktasına getiriyor. Ayrıca, bitki hastalıkları ve iklim değişikliği de Pando’nun yaşamını tehdit ediyor.

Zorlukları Aşma Mücadelesi

Pando’nun karşı karşıya olduğu zorluklara rağmen, geçmişte bu tür mücadeleleri başarıyla atlattığı biliniyor. Bilim insanları, Pando’nun dayanıklılığını anlamaya çalışırken, koruma grupları ve ABD Orman Hizmetleri de devasa ekosistemi korumak için çeşitli projeler yürütüyor. “Friends of Pando” adlı grup, ağacın sanal gerçeklik görüntüleriyle geniş kitlelere ulaşmayı hedefliyor.

Related Posts

Bilim insanları dilin haritasını çıkardı

Araştırmacılar, canımızın nasıl tatlı çektiğini anlamanın obeziteyle mücadeleye yardımcı olabileceğini söylüyor.

Turkcell ve BOTAŞ’tan 15 yıllık stratejik anlaşma

Turkcell Superonline, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) tarafından açılan “BOTAŞ Fiber Optik Kablo Altyapısındaki Elyafların Kiraya Verilmesi” ihalesini almaya hak kazandı.

WhatsApp’tan gelen o mesajlara sakın tıklamayın: Bilişim uzmanından kritik uyarı

Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Başkanı Kenan Altınsaat, vatandaşların elektronik posta (e-posta) veya WhatsApp üzerinden kendilerine ulaşan hatırlatma veya reklam linklerine doğrudan gitmek yerine, kendi internet tarayıcılarını kullanmalarının daha doğru olacağını bildirdi.

Yaşayan ilaçlar ve kişiye özel aşılar MIMIC 2025’te tanıtıldı

Bağışıklık sistemi üzerine çalışan dünyaca ünlü bilim insanları, İstanbul’da düzenlenen 6. Uluslararası Moleküler İmmünoloji ve İmmünogenetik Kongresi’nde bir araya geldi.

Araştırma sonuçları yayımlandı: Bebeklerin ilk adımında genetik ve çevre etkisi

Yeni bir araştırma, bebeklerin ilk adımlarını ne zaman attığının sadece çevresel koşullara değil, aynı zamanda genetik mirasa da bağlı olduğunu ortaya koydu. Çalışmaya göre bebeklerin 9 ila 15 ay arasında yürümeye başlamasında hem genetik hem çevresel etkenler birlikte rol oynuyor.

Türk Okçuluğu Şampiyonası Sakarya’da başladı

YURTLİG Geleneksel Türk Okçuluğu Şampiyonası, Sakarya’nın Karasu ilçesinde başladı. Büyük kadınlar ile erkekler olmak üzere iki kategoride düzenlenen ve yarın sona erecek turnuvada 11 ulusal hakem görev yapıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir