Bakırköy’de açılan ‘Ben Kolay Ölmem’ adlı sergi gazete manşetlerinden oluşuyor: Hüzünlü koleksiyon

İspirtohane Kültür Merkezi’nden Duygusal Sergi: “Ben Kolay Ölmem”

İstanbul Bakırköy’de bulunan İspirtohane Kültür Merkezi’nde, koleksiyoner A. İlhan Gülek’in arşivinden derlenen “Ben Kolay Ölmem” adlı sergi, sanatseverlerle buluştu. Bu duygusal sergi, 90’lı yıllarda Atatürkçü aydınlara yönelik gerçekleştirilen karanlık suikastların manşetlerini taşıyan orijinal gazetelerden oluşmaktadır. Biz de Gülek ile sergi hakkında konuştuk.

Serginin Önemi ve Güleğin Yorumu

“Bu koleksiyon benim en hüzünlü ve en acı veren koleksiyonum” diyen Gülek, lise yıllarından bu yana Cumhuriyet gazetesini takip ettiğini ve her gün düzenli olarak satın aldığını belirtiyor. Serginin ilk gazetesi, lisedeyken çıktığı ilk ders boykotunu tetikleyen Prof. Cavit Orhan Tütengil’in suikast haberini içermektedir. Bu olay, Gülek’in koleksiyonu oluşturmaya başlamasına yol açmıştır. Gülek, aydınların 12 Eylül 1980 öncesinde darbeye zemin hazırlanması adına sağ-sol çatışması kılıfı altında nasıl öldürüldüklerine dikkat çekerek, serginin önemini vurgulamaktadır.

Gülek, koleksiyonunun büyümesinden korktuğunu ifade ederken, dileğinin koleksiyondaki gazete sayısının artmaması olduğunu belirtiyor. Sergide en çok yer alan gazetelerin Cumhuriyet gazeteleri olmasının da ayrı bir anlam taşıdığını ekliyor. Serginin amacının, Kuvayı Milliyecilerin mücadelesini anlatmak ve şehitlerimizin unutulmamasını sağlamak olduğunu düşünüyor.

Serginin Oluşum Süreci ve Amacı

Gülek, bu yıl ilk defa orijinal gazetelerden oluşan “Ben Ölmedim Ki” adlı sergiyi hazırladığını belirtiyor. Sergiyi Bakırköy Belediye Başkanı Ayşegül Ovalıoğlu’nun desteğiyle birlikte açmışlar. Aynı zamanda Gülek’in koleksiyonundan oluşan “Gazetelerle Devrim Şehitleri” sergisi de ADD Kadıköy Şubesi tarafından Caddebostan Kültür Merkezi’nde ziyarete açılmış.

Sergide Uğur Mumcu’dan Bahriye Üçok’a, Ahmet Taner Kışlalı’dan Turan Dursun’a kadar birçok vatanseverin suikast haberleri yer almakta. Serginin ziyaretçilere, geçmişte yaşanan olayları hatırlatma ve unutturmama amacı güttüğünü belirten Gülek, serginin büyük ilgi gördüğünü söylüyor.

Gülek’in ifadesine göre, serginin amacı, Kuvayı Milliyecilerin mücadelesini anlatmak ve şehitlerimizin hatırasını yaşatmaktır. Gülek, elinde bulundurduğu gazetelerin sayısının artmamasını dilediğini dile getiriyor. Bu sergi sayesinde, yaşanmış tarihi olayların genç nesillere aktarılması ve unutulmaması hedeflenmektedir.

Related Posts

Binlerce öğrencinin kaderi yarın belirleniyor: Bakan Tekin tüm tarihleri duyurdu

Yüz binlerce öğrencinin kaderini belirleyecek LGS’nin sonuçların yarın saat 10.00’da açıklanacak. Tercih için Milli Eğitim Bakanlığı kılavuz yayımladı.

Son dakika hava durumu tahminleri il il 10 Temmuz 2025 | Yarın hava nasıl olacak, İstanbul’da yağmur yağacak mı? Meteoroloji duyurdu! Sıcaklıklar düşecek, sağanak yağış geliyor!

Hava durumu tahminleri il il Meteoroloji’nin son dakika raporu ile yayınlandı. İstanbul başta olmak üzere hava sıcaklıkları nemle beraber artarken, vatandaşlar da yağmur yağacak mı? sorusuna yanıt aramaya başladı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son hava durumu değerlendirmelerine göre perşembe günü hava sıcaklıkları düşecek. Düzce, Zonguldak, Bartın, Ardahan, Kars, Iğdır, Van, Artvin, Trabzon ve Rize’de sağanak yağış bekleniyor. Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Meteoroloji Mühendisi Adil Tek, yaptığı değerlendirmede, “İstanbul içinde bir hafif yağmur ihtimali gözüküyor. Yarın bu serin hava iki üç gün boyunca üzerinizde kalacak” dedi. Peki, yarın hava nasıl olacak? İstanbul’da yağmur yağacak mı? işte, il il 10 Temmuz hava durumu raporu.

Diyarbakır İçkale Müze Kompleksi’ni 2025’in ilk 6 ayında 141 bin kişi ziyaret etti

Diyarbakır İçkale Müze Kompleksi’ni 2025’in ilk 6 ayında 141 bin kişi ziyaret etti

Şap hastalığı nedir, Türkiye’de var mı? Şap hastalığı belirtileri neler? İşte, Şap hastalığının kontrolüne yönelik yönetmelik

Şap hastalığı nedeniyle hayvan pazarlarından duyurular gelmeye başladı. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, şap hastalığının 4 ay önce Avrupa’da başladığını bildirdi. Türkiye’de özellikle doğu illerinde sınırdan hayvan geçişleri olduğuna işaret eden Tunç, ülkede hastalığın ilk olarak Hakkari’de görüldüğünü ve salgının, hayvan pazarlarının açık olması ve nakillerin devam etmesiyle ülke geneline yayılmaya başladığını ifade etti. Peki, Şap hastalığı nedir, nasıl bulaşır? Şap hastalığı Türkiye’de var mı? Şap hastalığı belirtileri neler? İşte, Şap hastalığının kontrolüne yönelik yönetmelik

Hepsiburada, 2025’in ilk yarısında en çok satan kitapları açıkladı

Hepsiburada, 2025’in ilk yarısında en çok satan kitapları açıkladı

“Senforock Orkestrası” Samsun Kültür Yolu Festivali’nde sahne aldı

“Senforock Orkestrası” Samsun Kültür Yolu Festivali’nde sahne aldı