Türk halkının en çok konut aldığı ülkeler belli oldu: ‘Katlanarak artıyor’

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan ödemeler dengesi verilerine göre, Türkiye’deki yerleşiklerin yurtdışından yaptığı gayrimenkul alımı için ödediği tutar 2024’te bir önceki yıla göre yüzde 20,5 artarak 2 milyar 513 milyon dolara ulaştı. Bu rakam yeni yılın ilk ayında ise 144 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Uzmanlar, Türklerin yurtdışında en çok hangi ülkelerden alım yaptığına ilişkin açıklamalarda bulundu.

ALTIN VİZE AMAÇLI ALIMLAR

Gayrimenkul Hizmet İhracatçıları Derneği (GİGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Tekçe, 5-10 yıl önce yurtdışından yıllık gayrimenkul alım tutarının 130 milyon dolar seviyelerinde olduğunu anımsatarak, bu rakamın katlanarak arttığını söyledi. Gayrimenkul harcamalarının nedenlerine işaret eden Tekçe, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yurtdışında konut almanın birinci nedeni özgürce seyahat etmek isteyenlerin altın vize (golden visa) almak istemesi. Türklerin yurtdışındaki gayrimenkul yatırımlarında Dubai ve Yunanistan öne çıkıyor. Yunanistan’ın tercih edilmesinin en önemli sebebi 250 bin avro yatırımla alıcıya tüm Avrupa ülkelerinin kapısının açılması. Politika gereği vize programlarını sırayla yatırım ihtiyacı olan ülkelere yönlendiriyorlar. Mesela İspanya ve Portekiz de tercih ediliyordu ancak şu an vize programlarını kapatıldı ve onların yerine Macaristan 250 bin avro karşılığında altın vize programlarını başlattı.”

Tekçe, ikinci neden olarak ev alıp kiraya veren yatırımcıların yönünün yurtdışına dönmesinin geldiğini kaydederek, son dönemde Türkiye’de kiracı ile ev sahibi arasında yaşanan olumsuzlukların artmasının yatırımcıların yurtdışına yönelimini hızlandırdığını anlattı.

‘YATIRIMCI DOSTU VİZE PROGRAMLARI’

GİGDER Yönetim Kurulu Başkanı Tekçe, halihazırda uluslararası yatırımcıların Türkiye’deki gayrimenkul edinimi azalırken yerli yatırımcıların yurtdışı talebinin arttığını belirterek, “Bu durumun önüne geçmek için uluslararası yatırımcının ikamet, elektrik ve su abonelik alma süreçlerinin kolaylaştırılması, uluslararası yatırımcı çekmek için yurtdışı tanıtıma daha fazla kaynak ayrılması ve yatırımcı dostu vize programlarının oluşturulması gerekiyor” diye konuştu.

yurtdışındaki gayrimenkullerin genelde 300 bin dolardan başladığını kaydeden Tekçe, “Türkler ortalama bir konut için 500 bin dolar ödüyor. Gayrimenkul edinirken dikkat edilen en önemli nokta ise mülkün kira geliri üretebilmesi oluyor” ifadelerini kullandı.

DUBAI’DE YÜKSEK KİRA GETİRİSİ

Parcel Estates Üst Yöneticisi (CEO) Özden Çimen de Türklerin son yıllarda gayrimenkul yatırımı için yönünü Dubai’ye çevirdiğini belirterek, buradaki cazip kira getirisinin ve vergisiz yatırım avantajlarının hem bireysel hem de kurumsal yatırımcıların ilgisini çektiğini söyledi.

Türklerin, Dubai’de en çok gayrimenkul yapan yatırımcılar arasında Hindistan, İngiltere, Rusya, Çin, Pakistan ve ABD’nin ardından 7’nci sırada olduğunu dile getiren Çimen, “2025 yılında Dubai’de en fazla gayrimenkul satın alan ilk 5 ülke arasına girebileceğimizi düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Çimen, geçen yıl Dubai’de yapılan yatırımların 2025’te 150 milyon doların üzerinde kira getirisi sağlayabileceğini kaydederek, “Dubai’de yalnızca bireysel yatırımcılar değil, Türk inşaat firmaları da büyük ölçekli projelerde aktif rol oynuyor. Altyapı, metro, otoyol ve konut projelerinde Türk müteahhitlerin etkisi artıyor. Özellikle Dubai metrosunun genişletilmesi projesinde Türk firmalar önemli görevler üstleniyor” açıklamasında bulundu.

Related Posts

ABD petrol fiyatı tahminini aşağı yönlü revize etti

ABD bu yıl için petrol fiyatı tahminini aşağı yönlü revize etti. Ocakta yayımlanan rapora kıyasla 8 dolarlık düşüş dikkat çekti.

İngiltere ve Hindistan’dan tarihi ticaret anlaşması

İngiltere ve Hindistan arasındaki anlaşmaya göre iki ülkenin birbirleri ile yaptığı ticarette kozmetik ve tıbbi cihazlar dahil birçok temel üründe gümrük vergileri büyük ölçüde düşürülecek.

İnşaat malzemesi sanayi üretimi şubatta azaldı

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay hazırlanan Aylık Sektör Raporu’nun şubat sonuçları açıklandı. Raporda, inşaat malzemesi sanayi üretiminin 2024 yılında yüzde 1,4 artış gösterdiği bilgisi paylaşılırken …

Hintliler Türkiye’yi turizm boykot listesine aldı!

Türkiye’nin, Hindistan ile Pakistan arasında süregelen ve şimdi de savaşa dönüşn siyasi gerilimde Pakistan’a yakın durduğunu savunan Hint medyası ve sosyal medya kullanıcıları Türkiye’ye yönelik boykot çağrısı yaptı. TurkeyBoycott etiketiyle yapılan …

Teklif Meclis’e sunuldu… Kabul edilirse bir meslek grubu daha Yeşil Pasaport’tan yararlanacak

Serbest muhasebeci mali müşavirler ile yeminli mali müşavirlere yeşil pasaport yolu açılıyor. Meclis’e sunulan kanun teklifi kabul edilirse bu meslek gruplarının en az 10 yıl kıdem şartıyla hususi damgalı pasaport (yeşil pasaport) alabilecek.

Bankalar 30 bin TL’yi aşan ödeme sunmaya hazırlanıyor: Emekli promosyonu nasıl alınır? Banka değişikliği nasıl yapılır?

Temmuz ayında maaşlara yapılacak zam öncesi bankalar emekliler için promosyon kampanyalarını yeniledi. Ödemeler 27 bin TL’yi geçerken, temmuz sonrası 30 bin TL seviyesinin aşılması bekleniyor.