Güneyasya evdeki pilavdan olabilir: Hindistan-Pakistan savaşının etkileri

Hindistan ve Pakistan Arasındaki Gerilim Savaşa Dönüştü!

Hindistan ile Pakistan arasındaki uzun süreli gerginlik, Hindistan’ın Keşmir bölgesinde gerçekleşen turistlerin ölümünden dolayı Pakistan’ı sorumlu tutmasıyla savaşa dönüştü. İki ülke arasındaki son gerilim 2019’da Keşmir nedeniyle savaşın eşiğine geldiği zamanda yaşanmıştı.

Gece boyunca Hindistan yönetimi, Pakistan ve Pakistan’a bağlı Keşmir’e füzeler fırlatarak en az 26 kişinin ölümüne neden oldu. Hindistan, turistlere yönelik ölümcül saldırının planlandığı ve “terörist altyapı” ile gelecekteki “terör” planlarının hedef alındığı iddiasında bulundu. Pakistan Başbakanı, operasyonu “savaş eylemi” olarak değerlendirdi ve Pakistan’ın Hint savaş uçakları ile bir insansız hava aracını düşürdüğünü duyurdu. Durum açıkçası savaşa doğru ilerliyor.

Nükleer Silahlar Kullanımı Olasılığı Yüksek

Her iki ülkenin de nükleer silahlara sahip olması, ancak büyük miktarda konvansiyonel askeri güç kullanmaktan çekinmemeleri, durumu daha da kötüleştiriyor. Gerilimin artmasıyla birlikte savaş olasılığı da yükseliyor.

İki ülke arasındaki çatışmanın ticareti olumsuz etkilemesi bekleniyor. Hindistan ekonomisi Güneydoğu Asya ile giderek daha fazla entegre olmuş durumda ve birçok ülke Yeni Delhi’de yatırımlara sahip. Bölgedeki diğer ülkeler de Hindistan ve Pakistan’a pirinç gibi temel gıda maddeleri için bağımlı.

Eğer çatışma büyürse, Malezya gibi ülkeler yaklaşık olarak pirasının %40’ını bu iki ülkeden ithal ediyor. Benzer şekilde Endonezya, pirinç üretimindeki açığı kapatmak için Hindistan’a bağımlı. Dolayısıyla, savaş durumunda yiyecek sıkıntısı yaşanabilir.

Güney Asya Bölgesel İşbirliği Teşkilatı Yetersiz Kalıyor

Güney Asya Bölgesel İşbirliği Teşkilatı (SAARC), çatışmayı önlmede yetersiz kalıyor ve terörizmin bastırılması konusunda da etkili olamıyor. Hindistan’ı Hindu faşisti Narendra Modi yönetirken, olayları daha da karmaşık hale getiriyor.

Hindistan’daki Müslümanları hedef alan baskılar ve Keşmir’deki durumu kötüleştirmesiyle Modi, krizi daha da derinleştiriyor. Nükleer güçlere sahip olmalarına rağmen, her iki ülkenin de milyonlarca fakir vatandaşı bulunuyor. Savaşın uzaması halinde, yoksulların durumu daha da kötüleşeceği aşikâr.

Yoksullar her zaman savaşın en büyük mağdurları olmuştur. Bu nedenle, barışın sağlanması ve çatışmanın sona erdirilmesi her iki ülkenin de en büyük çıkarına olacaktır.

Related Posts

Alkollüyken evini yakmaya çalıştı, polisleri tehdit etti

İstanbul Beyoğlu’nda alkollü olduğu iddia edilen bir kişi, evini ateşe vermeye çalıştı. Elindeki bıçakla çevredekileri ve polisleri tehdit eden kişi, güçlükle etkisiz hale getirilerek gözaltına alındı.

Rusya’da görkemli tören: Putin’den Batı’ya gözdağı… Türk İHA’ları dev ekranda gösterildi

Rusya’nın başkenti Moskova’da, İkinci Dünya Savaşı zaferinin 80. yıl dönümü kutlandı. Rus ordusu, geçit töreninde gövde gösterisi yaparak Batı’ya gözdağı verdi. Törende ulusa seslenen Putin, “Nazizmi mahlup edenlere iftira atılmasına izin vermeyeceğiz” ifadesini kullandı. Öte yandan tören sırasında, Türk yapımı Bayraktar, Aksungur ve Akıncı İHA’ları, dev ekranda gösterildi.

İspanya’dan BM’ye Gazze çağrısı: ‘Orta Doğu’da barışa ve Filistin’in geleceğine en bağlı ülkelerden biriyiz’

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, hükümet olarak Gazze’de yaşananlara ilişkin bir karar tasarısını BM Genel Kurulu’na sunmaya karar verdiklerini açıkladı.

Bulgaristan’da fabrika çarkları durdu: Komşuda enerji krizi

Bulgaristan’da sanayi sektöründe çarklar durma noktasına geldi. Artan enerji fiyatları, tedarik zincirindeki aksaklıklar ve yüksek enflasyon nedeniyle pek çok sanayi kuruluşu üretimlerini geçici olarak askıya aldı. Başkent Sofya’dan ülkenin …

Evdeki yangın felaketinde Alzheimer hastası kadın öldü

Kütahya’nın Hisarcık ilçesinde Alzheimer hastası Hatice Ölmez (87), sobanın yanında yaktığı ateşten çıkan dumandan zehirlenerek hayatını kaybetti.

Trump yönetiminden beyaz mültecilere öncelik!

The New York Times gazetesinin ulaştığı belgeler ve yetkililere dayandırdığı haberine göre, ABD Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı (HHS), Güney Afrika’daki beyaz azınlık grubu üyelerinin Washington Dulles Uluslararası Havalimanı’na gelişi için …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir