Kira sözleşmelerinde yeni dönem: Emlakçılar da dahil edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Dijital Kira Sözleşmesi Çalışması Emek Aşmaya Devam Ediyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın dijital kira sözleşmesi projesi, ikinci aşamaya geçiyor. İlk aşama Kasım 2024’te tamamlandı ve bu aşamada taşınmaz sahipleri, e-Devlet üzerinden dijital kira sözleşmeleri oluşturabiliyorlardı. Yapılan yeni düzenleme ile artık emlakçılar da bu sürece dahil edilebilecekler.

Mevcut sistemde, mülk sahipleri e-Devlet Kapısı’ndaki “Kira Sözleşmesi İşlemleri” bölümünde sözleşme hazırlıyor ve kiracılar da bu sözleşmeyi onaylayarak işlemi tamamlıyordu. Zaman damgalı barkodlu belgeler eklenen sözleşmelerin doğrulama işlemleri yine e-Devlet üzerinden gerçekleştiriliyordu.

Bununla birlikte, emlakçıların süreçten dışında kalması uygulamada eksiklik yaratıyordu. Tapu ve Kadastro Entegrasyonlu Dijital Belgelendirme (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, yapılan yeni düzenleme ile artık emlak danışmanlarının da resmi olarak bu sürece dahil olabileceğini açıkladı. Akçam’a göre, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü sistemi üzerinden mülk sahipleri emlakçılara yetki verebilecekler. Bu sayede emlak danışmanları, sözleşmeyi kiracıya dijital ortamda iletip barkodlu belge oluşturabilecekler. Bu adım, emlakçıların mesleklerini dijital ortamda resmi şekilde icra etmelerine olanak tanıyacak.

“Kira Sözleşmeleri Artık e-Devlet Üzerinden Yapılmalı”

Akçam’a göre, kira sözleşmelerinin ileride e-Devlet üzerinden yapılmasının zorunlu hale gelmesi gerekiyor. Bu sistem sayesinde kiracı güvenilirliği, mesken süresi ve kira artış oranı gibi önemli bilgilerin Bakanlık tarafından sağlıklı bir şekilde belirlenebileceğini belirtti.

Ayrıca, Borçlar Kanunu’na göre kefilin ıslak imzası zorunluluğuna ilişkin dijital çözümler üzerinde çalışmalar devam ediyor. Sistem zorunlu hale geldiğinde, kira sözleşmelerine ilişkin birçok uyuşmazlığın önlenebileceği, kayıt dışılığın azaltılabileceği ve dolandırıcılık olaylarının engellenebileceği bekleniyor.

Related Posts

Bloomberg uyardı: Siyasi baskılar Türkiye ekonomisini tehdit ediyor

Bloomberg, muhalefete yönelik artan operasyonların Türkiye’nin hukuk devleti imajını zedelediğini ve dış yatırımcı nezdinde risk algısını artırdığını yazdı. Analize göre, siyasi atmosfer, ekonomik toparlanmanın önünde ciddi bir engel oluşturuyor.

CHP’li vekiller açıkladı: Fındık devine yargı freni

CHP Ordu milletvekilleri Mustafa Adıgüzel ve Seyit Torun, Ankara 15. İdare Mahkemesi’nin Ferrero’nun fındık piyasasındaki tekelleşme girişimine son verdiğini belirterek, alınan kararı “fındık üreticisinin zaferi” olarak değerlendirdi.

Yumurta fiyatlarına zam geldi!

Türkiye’nin önemli yumurta üretim merkezlerinden Afyon ve Kayseri’de yumurta fiyatlarına zam geldi.

Almanlar kıskandı , Türkiye fark attı

Alım gücü maaş zamları ile yükselen Almanya’da yüzde 2’lik enflasyonla fiyatlar da düşüşe geçiyor. 20 Euro ile alışveriş sepetinin doldurulduğu ülkede Türkiye’den giden ürünler daha ucuza satılıyor.

Tüm zamanların en çok satan otomobil motoru

Chevy Small Block fikri çaresizlikten doğdu. 1954 yılıydı ve yeni model Chevrolet Corvette otomotiv dünyasını ateşe vermedi, bu da Chevrolet yöneticilerinin ve Corvette’in babası Zora Arkus-Duntov liderliğindeki küçük bir ekibin hayal kırıklığına …

Bakanlık harekete geçti: 1 TL’ye 200 bin lira ceza

Ticaret Bakanlığı, emlak sektöründe gerçek dışı fiyat bildirimlerine yönelik denetimlerini artırarak önemli bir adım attı. Bakanlık, bazı emlakçıların, satış fiyatı olarak ilanlara “1 TL” yazdığını tespit eden bakanlık bu duruma müdahale etti …