Mahkeme Meta’yı haklı buldu: Yapay zeka eğitimi telif hakkı ihlali değil

Yargıç Vince Chhabria, Meta’nın kitapları yapay zekâ eğitimi için kullanmasını yasal buldu

San Francisco’da görevli Yargıç Vince Chhabria, jüriye gitmeye gerek kalmadan davayı sonuçlandırarak, Meta’nın telifli kitapları yapay zekâ eğitimi için kullanmasının yasal olduğunu belirtti. Bu karar, Techcrunch tarafından rapor edildi.

Ancak Chhabria, bu kararın telif hakkı serbestliği anlamına gelmediğini vurgulayarak, “Bu karar, Meta’nın telifli içerikleri kullanmasının sadece bu özel davada yasal olduğunu gösteriyor. Telif davalarında kanıt sunmanın ve doğru argümanlarla gelmenin önemini hatırlatmak isterim,” şeklinde konuştu.

Yapay zekânın “dönüştürücü kullanımı”

Mahkeme, Meta’nın kitapları doğrudan kopyalamadığını, ancak dönüştürücü bir şekilde kullanarak dil modelini geliştirdiğini belirtti. Bu sayede yapay zekâ modelinin çıktıları, orijinal kitapların birebir kopyası olmadı.

Davacı yazarlar, kitap satışlarının Meta’nın bu kullanımı nedeniyle zarar gördüğü iddiasını ispatlayamadı. Telif davalarında zararın kanıtlanması önemli bir unsurdur.

Benzer davalara devam ediliyor

Chhabria’nın verdiği karar, geçtiğimiz günlerde Anthropic adlı bir teknoloji firması için benzer bir kararın ardından geldi. İki dava da yapay zekânın kitaplarla eğitilmesine ilişkindi.

Ancak yapay zekânın haberler, filmler ve diziler gibi farklı içeriklerle eğitilmesine karşı açılan davalara halen devam ediliyor. Örneğin The New York Times, OpenAI ve Microsoft’a karşı dava açarken; Disney ve Universal da Midjourney’e film ve dizi içerikleriyle yapay zekâ eğitimi yapmasını nedeniyle dava açtı.

Yargıç Chhabria, bazı içerik türlerinin yapay zekâ tarafından daha kolay ikame edilebileceğini ve bu nedenle daha fazla zarar görebileceğini belirtti. Bu durum, şirketlerin gelecekte telif davalarında daha zorlu süreçlerle karşılaşabileceğini gösteriyor.

Related Posts

Türkiye’nin okçuları Düzce’de bir araya geldi

Türkiye Okçuluk Federasyonu ve Düzce Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından organize edilen Okçuluk Türkiye Şampiyonası, yapılan törenlerle başladı.

Huawei’nin bilim atağı: Hedef saatlerin daha akıllanması!

Huawei, Helsinki’de yaklaşık 1000 metrekarelik yeni bir sağlık laboratuvarının kapılarını açtı. Bu tesis, şirketin sağlık ve fitness sektöründeki küresel araştırma platformu olarak konumlandırılıyor.

Bu websitesi dolandırıcıları tespit ediyor!

Akıllı telefonla birlikte internetin daha da erişilebilir olması, internet siteleri üzerinden alışveriş için yaygın hale gelmesi gibi etkenler dolandırıcıların da interneti kullanarak kişisel verilere ulaşmasına ve banka hesaplarına müdahale etmesine …

HDMI 2.2 resmen duyuruldu: 16K çözünürlük desteği

İlk kez Şubat ayında düzenlenen CES fuarında açıklanan HDMI 2.2 standardı nihayet resmiyet kazandı. HDMI Forum tarafından tamamlanan yeni sürüm, daha önce ortaya çıkan sızıntıların çoğunu doğruluyor.

Google’a rakip oldular! Mercedes, BMW ve Volkswagen’den dikkat çeken ortaklık

Aralarında Mercedes-Benz, BMW ve Volkswagen’in de olduğu Almanya otomotiv sektörünün önde gelen 11 şirketi, yeni nesil araç yazılımlarında Google gibi teknoloji devleriyle rekabet edebilmek için güçlerini birleştirdi.

Mükemmel dalganın formülü nedir?

Bir sörfçüye ya da bilim insanına sorarsanız, bu mükemmelliğin hem zor bulunduğunu hem de her yerde olduğunu görebilirsiniz.