Uzmanlar uyardı: Aşırı efor çocuklarda kalp hastalıklarını tetikleyebilir

Yaz tatilinin başlamasıyla birlikte ailelerin tercih ettiği yaz okulları ve spor kamplarına katılacak çocuklarda kalp sağlığına dikkat çekiliyor. Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Çocuk Kardiyolojisi Bölümü’nden Prof. Dr. Cemşit Karakurt, her 1000 canlı doğumdan 10’unda doğuştan kalp hastalığı görüldüğünü ve bunların 3’te 1’inin ciddi kalp sorunları taşıdığını belirtiyor. Erken tanının önemine vurgu yapan Karakurt, “Gebeliğin 18 ile 22’nci haftaları arasında fetüsün kalp değerlendirmesinin yapılması, doğum sonrası izlenecek yol açısından büyük avantaj sağlıyor. Anne karnındaki muayeneler, bebeğin doğum şekline karar verilmesini ve tedavi planının yapılmasını sağlıyor” şeklinde konuştu.

GENÇ YAŞTA KALP KRİZİ OLABİLİR

Prof. Dr. Cemşit Karakurt, son yıllarda küçük yaştaki çocuklarda kalp krizi ve ani kalp durması vakalarının arttığını belirtiyor. Genetik ve genetik olmayan nedenlerle kalp rahatsızlıklarının bu duruma yol açabileceğini vurgulayan Karakurt, “Çocuklarda spor yapmadan önce EKG ve efor testi gibi tetkiklerle kalp değerlendirmesi zorunlu hale gelmiştir” ifadelerini kullanıyor. Ayrıca, pandemi süreciyle birlikte hareketsiz yaşam tarzının çocuklarda kalp hastalıkları için risk oluşturduğunu belirtiyor.

YAZ OKULU ÖNCESİ DOKTORA BAŞVURUN

Yaz aylarında çocukların daha fazla spor yaptığını hatırlatan Prof. Dr. Karakurt, yaz okulları ve spor kamplarına katılacak çocukların aşırı eforun altında yatan kalp sorunlarını tetikleyebileceğini belirtiyor. Bu nedenle ailesinde erken yaşta kalp rahatsızlığı öyküsü olan çocukların spor öncesi mutlaka doktor kontrolünden geçmeleri gerektiğinin altını çiziyor.

ERKEN TANI HAYAT KURTARIR

Prof. Dr. Karakurt, çocuklarda kalp hastalıklarının belirtilerinin sıklıkla göz ardı edildiğini dile getiriyor ve spor aktivitelerine katılacak çocuklarda düzenli kontrol ve takiplerin önemli olduğunu vurguluyor. Ani kalp durmalarının önlenebilir olduğunu belirten Karakurt, zamanında yapılacak tetkikler ve müdahalenin hayati önem taşıdığını söylüyor.

Related Posts

Türkiye’nin ilk deri bankası ve doku laboratuvarı Adana’da hizmete açıldı

Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hizmete giren Deri Bankası ve Doku Laboratuvarı, ağır yanık nedeniyle tedavi gören hastaların sağlıklarına kavuşmalarına katkı sağlayacak.

Dijital yorgunluk sadece gözleri değil, tüm vücut sistemlerini etkiliyor

Dijital yorgunluk sadece gözleri değil, tüm vücut sistemlerini etkiliyor

Doğru yastık nasıl seçilir? Uyku pozisyonuna göre altın kurallar

Yanlış yastık seçimi, boyun fıtığından baş ağrısına, uyku bozukluğundan postür problemlerine kadar pek çok sağlık sorununa yol açabiliyor. Doç. Dr. Çiğdem Çınar, uyku pozisyonuna uygun yastık seçimi ve düzenli değişiminin önemine dikkat çekti.

Evli-bekar ayrımına bir tepki daha: ‘Tıp etiği ile uyuşmaz’

Türkiye Psikiyatri Derneği ve Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği kadın doğum randevularında evli-bekar ayrımı yapılmasına tepki gösterdi.

Yaş aldıkça beyin de yaşlanıyor! Bu 5 durumda hemen doktora başvurun

Yaş ilerledikçe artan unutkanlıklar bir süre sonra kişinin yaşamında yol açtığı olumsuz sonuçlarla, hayatın her alanını etkilemeye başlıyor. Uz. Dr. Özden Yener Çakmak, unutkanlığa karşı alınabilecek önlemler hakkında bilgi verdi.

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor.