Bakan Ersoy’dan belediyelere: Sadece bizim ittirmemizle olmaz

PINAR AKTAŞ Şanlıurfa – Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kültür Yolu Festivali’nin Şanlıurfa ayağında bir grup gazetecinin sorularını cevaplandırdı. Ersoy’un konuşmasından satır başları şöyle:

■ ASYALI VE NİTELİKLİ

BATILI TURİSTLER: Asya destinasyonu ‘deniz-kum-güneş’e gelmez. Onlar kendilerini güneşten şemsiyeyle korur. Şimdi Asya ve nitelikli Batılı turisti hedefliyoruz. Hem şehir hem kültür turizmini beraber tanıtıyoruz. Sezonu 12 aya yaymak açısından da, 81 ile yaymak açısından da önemli. 2028’e kadar 80 milyon turist hedefliyoruz. Bu sadece ‘deniz-kum-güneş’le olmaz. Sezon dışı ya da ölü sezon dediğimiz noktalara yeni ürünlerle çıkmanız lazım. Arkeoloji, kültür sanat etkinlikleri bunların başında. Bunları yan yana getirdiğiniz zaman hem sezonu 12 aya yaymış oluyorsunuz hem de arkeoloji, kültür sanat, gastronomiyle ön plana çıkan Anadolu şehirlerine de turizmi yaymış oluyorsunuz.

‘Senin komşuların kim?’

■ İLK ÜÇÜ HEDEFLİYORUZ:

Göreve geldiğimde turizm liginde dünyada yedinci sıradaydık, şimdi dördüncü sıradayız. Şimdi hedefimiz ilk üçe girmek. En son İtalya’yı geçtik. İlk üçte Fransa, İspanya ve ABD var. İlk üçe girmek dediğiniz zaman sayı 20 milyon artıyor. Biz orada 80 milyon ziyaretçi alarak ilk üçe girmeyi hedefliyoruz 2028’e kadar. Bunu yaparken de hem kişi başı gecelik geliri artırmayı hem de sayıyı artırmayı hedefliyoruz. Birinden fedakarlık etseniz iş daha kolay olur. Biz kişi başı gecelik geliri de artıracağız. Geçen sene gecelik 93 dolardı, bu sene 103 dolar hedefimiz var. 2028’de 130 dolara çıkmak istiyoruz.

■ KRİZLERLE MÜCADELE:

Dünyada tanıtım konusunda izlenen ülkeyiz. Eskiden en ufak bir kriz olsa inişli çıkışlı bir turizm seyrimiz vardı. Şimdi yine bulunduğumuz jeopolitik ortam nedeniyle her zaman bir kriz oluyor. Üç tarafımızda savaş, sıcak çatışma ortamı var. Biz hep çıkmaya başladık. Yedincilikten dördüncülüğe geldik. Bazen bize bazı yabancı mevkidaşlarımız anlatıyor. Ben de soruyorum, ‘Senin komşuların kimler, bir de ben sana sayayım’ diyorum. Geçmişte de kriz vardı, şu anda da var, gelecekte de olacak. O zaman ne yapacaksın? Sektörünü bağışıklı hale getireceksin. Ne yaptık? Pazar ve ürün çeşitliliği yaptık.

■ BELEDİYELER ÇOK ÖNEMLİ:

Bu artık tek başına Turizm Bakanlığı’nın yapacağı bir konu olmaktan çıktı. Simitçi bile turiste simit satıyor, ‘Bakanlık benim şu işimi çözsün’ diyor. Burada ilçe ve büyükşehir belediyeleri çok çok önemli. Görüyorum, ‘Ben şehrime şu kadar turist getirdim’ diyor. Getirdin de ne yaptın arkadaş turist getirmek için, bir de onu söylesene. Turizm master planları oluşturmaları lazım. Ne içeriyor? oranın kültürel varlıkları, cazibe noktaları, potansiyellerini tespit edeceksiniz. Altyapı ve üst yapı yatırımları var. Sokak, meydanlar, arıtma altyapıları, ulaşım yolları, yürüyüş yolları düzenlemesi var. Bu tamamen belediyelerin konusu, bizim konumuz değil.

Bakan Ersoy, Yazı İşleri Müdürümüz Pınar Aktaş’la bir araya geldi.

HEDEF 35 ŞEHİR

Ersoy, Kültür Yolu Festivali’yle ilgili birçok şehirden talep geldiğini belirterek “Şehir sayısı artacak. Geçen sene 11’di. Bu sene 16, önümüzdeki sene 20 şehir olacak. Hedefimiz 2028’de 35 şehire çıkmak. 30 büyükşehrimiz var, 2028’e geldiğimizde hepsi festivale dahil olmuş olacak” dedi.

‘163 YIL SONRA MİLLİLEŞTİ’

TÜRK KAZI BAŞKANLARI NEZARET EDİYOR: Yabancı kazı başkanlarına son vermedik. “Siz sınırlı sürede, sınırlı iş yapıyorsunuz. Siz o alanda çalışmaya devam edin.” Ama her birine Türk koordinatör kazı başkanı gönderdik. 163 yıl sonra her yer millileşti. 163 yıllık bir serüvendir bu, Efes’le başladı. 163 yıl sonra ülkemizdeki bütün kazı noktaları Türk kazı başkanları nezaretinde kazılır hale geldi. Aslında önemli bir devrimdir bu. Yabancıları da dışlamadık. “500 metrekarede mi çalışacaksın, sen orada çalış ama 50 dönümü işgal ediyorsun. Benim kazı başkanım oraya girecek” dedik.

‘BELEDİYELERE YAZI YAZDIK’

■ -MIŞ GİBİ DEĞİL: Turizm master planı olan il sayısı sekizi geçmez. Biz bütün belediyelere yazı yazdık, yazmaya devam ediyoruz. ‘Acil bir şekilde turizm master planınızı oluşturun.’ 81 il bizden turist bekler hale geldi. Ama bunu yerel yönetim işbirliği yapmayacaksa, üzerine düşeni yapmayacaksa sadece bizim ittirmemizle bu işin olma şansı yok. Etkili bir şekilde, -mış gibi değil, gerçek anlamda girmeleri lazım. Bodrum özelinde Muğla Büyükşehir Belediyesi bir turizm master planı yapacak, sonra da onun gereklerini yapacak. Yaptığı kadar sonuç alacak. Aksi takdirde sizin zirveye çıkmanızın çok önemi yok, aynı hızda inersiniz. İçi boş bir şeyi tanıtırsanız, turist yönünü değiştirir.

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx