NEW Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, ABD Başkanı Joe Biden’ın Alaska’da petrol sondajına izin vermesinin yasal gerekçeleri olduğunu belirterek, yönetimin iklim krizi çerçevesinde önemli adımlar attığını söyledi.
Jean-Pierre, günlük basın toplantısında gazetecilerin soruların yanıtladı.
Biden yönetiminin Alaska’nın petrol rezervleri açısından oldukça zengin olan North Slope bölgesindeki Willow Oil petrolünün sondajına izin vermesine çevrecilerin “ihanet” şeklinde tepki vermesine karşı Jean-Pierre, yönetimin politikalarını savundu.
Jean-Pierre, Başkan Biden’ın bu konuda verdiği sözleri tuttuğunu belirterek sondaj yapan şirketlerin bölgede kiraladıkları alanlarda geçmiş yönetimlerden kalma sözleşmeler kapsamında yasal hakları bulunduğuna işaret etti.
Biden’ın Arktik Okyanusu’nun yeni petrol ve gaz sondajı için kiralamalara kapattığını kaydeden Jean-Pierre, diğer yandan enerji maliyetlerini azalttığını, temiz enerji politikalarıyla da iklim değişikliği kapsamında adımlar attığını savundu.
Jean-Pierre, Biden’ın ABD tarihindeki en güçlü iklim gündemi olan başkan olduğunu söyleyerek, yasaların izin verdiği ölçüde elinden geleni yapmaya devam edeceğini vurguladı.
Ülkedeki banka iflaslarına ilişkin ise Jean-Pierre, yönetimin gerekli adımları attığını belirterek finansal sistemi istikrara kavuşturmaya ve yatırımcılardan ziyade mevduat sahiplerini korumaya odaklandıklarını söyledi. Biden’ın politikaları sayesinde bankacılık sisteminin dayanıklı hale geldiğini ifade eden Jean-Pierre, mevcut durumun 2008 krizi ile karşılaştırılmaması gerektiğini söyledi.
Alaska’da tartışmalı sondaj
ABD’de Biden yönetimi 13 Mart’ta Alaska’nın petrol rezervleri açısından oldukça zengin olan North Slope bölgesindeki Willow Oil petrolünün sondajına izin vermişti. Buna göre, ConocoPhillips şirketinin üstlendiği projede yer alan 3 sondaj sahasında, 219 kuyuda arama yapılacak.
Alaska’daki sondaj projesini çevreci aktivistlerin protestolarına rağmen imzalayan Biden, planda yer alan 4. sondaj sahasını ise kapsam dışı bırakmıştı.
Diğer taraftan, Alaska ve Arktik Okyanusu’nda yaklaşık 64 bin 750 kilometrekare alanda petrol sondajının engelleneceği veya sınırlanacağı, balinalar, foklar ve kutup ayılarının doğal yaşam alanlarının “sürekli olarak madencilikten korunmasının” sağlanacağı duyurulmuştu.
Sondajın onaylanmasına tepki gösteren çevreciler, sosyal medyada itirazlarını dile getirmiş, “#StopWillow” hashtagi ile paylaşımlarda bulunmuştu.
8 Mart’ta Alaska’dan gelen bir Kızılderili grubu, Beyaz Saray önünde basın açıklaması yaparak, petrol arama izninin iklim değişikliğiyle ilgili dönüşü olmayan sonuçlar doğuracağını kaydetmişti.