Deprem korkusu alışkanlıkları değiştirdi; yurttaşlar yastık altını bankaya taşıyor

Altınları Evde Saklamak Riskli Olabilir, Kuyumcu Altın Değerleme Sistemi Güvende Tutuyor

Son zamanlarda artan deprem tehlikesi ve hırsızlık endişesiyle birlikte vatandaşlar, fiziki altınlarını evlerinde saklamak yerine güvenli ve kayıt altında tutma seçeneği olan Kuyumcu Altın Değerleme Sistemi’ni tercih ediyor.

2023 Kahramanmaraş ve 2025 Nisan İstanbul depremlerinden sonra, insanların evde altın saklama alışkanlıklarında bir değişim yaşandı. Hırsızlık olaylarındaki artış da bu değişimi hızlandırdı. Bu durum, KAD-SİS sistemine ilgiyi artırdı ve 2024 yılında bankalara aktarılan altın miktarında %35’lik bir artış sağlandı.

Altınlar Artık Bankalarda Güvenle Saklanıyor ve Dijital Ortamda Takip Ediliyor

KAD-SİS sistemi sayesinde vatandaşlar, bilezik, çeyrek altın, gram altın gibi fiziki altınlarını yetkili kuyumcular aracılığıyla sisteme dahil edebiliyor. Altınlar, 995/1.000 saflık oranına göre değerlendirilerek vatandaşların banka hesaplarına aktarılıyor. Bu sayede altınlar hem fiziksel olarak korunmuş oluyor hem de yatırım dijital ortamda yönetilebiliyor. Altınlar istendiğinde tekrar fiziksel olarak çekilebiliyor.

Uzmanlardan Gelen Değerlendirmeler: Güvenlik ve Kayıtlı Ekonomi İçin Faydalı

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, son zamanlarda “Evdeki fiziki altınlarımızı güvende nasıl tutabiliriz?” sorusunun sıkça sorulduğunu belirterek, KAD-SİS sisteminin bu konuda mantıklı bir çözüm sunduğunu vurguladı. İstanbul’da kuyumculuk yapan Halit Gözüpek ise, “Artık kimse evinde altın saklamak istemiyor. Müşterilerimiz, deprem endişesiyle altınlarını enkaz altında kalma riskinden korumak için bankaya yatırıyor” şeklinde konuştu.

Uzmanlara göre, KAD-SİS sistemi sadece bireysel güvenliği değil, aynı zamanda kayıt dışılığın önlenmesine de katkı sağlıyor. “Evde bekleyen altınlar ekonomiye kazandırılıyor, kayıt dışı ekonomi azalıyor” şeklinde yapılan değerlendirmeler de sistemin önemini vurguluyor.

KAD-SİS ile Banka Altın Hesabı Arasındaki Farklar

KAD-SİS, fiziki altınların yetkili kuyumcular aracılığıyla bankaya aktarılmasını sağlarken banka altın hesabı doğrudan dijital olarak açılıyor ve fiziki altın sisteme girmiyor.

KAD-SİS’te altınlar fiziki olarak tekrar çekilebiliyor, banka hesaplarında ise bu her zaman mümkün olmayabiliyor. KAD-SİS yastık altı altınları hedeflerken, banka hesabı mevcut nakitleri yatırıma dönüştürmek isteyenler için daha uygun bir seçenek sunuyor.

Sistemin Sağladığı Avantajlar:

  • Çalınma veya kaybolma riski ortadan kalkar.
  • Değerleme ve aktarım işlemleri ücretsiz olarak gerçekleşir.
  • Dijital ortamda hızlı alım-satım imkanı sunulur.
  • Kasa kiralama gibi ek maliyetler ortadan kaldırılır.
  • Şeffaflık ve kayıtlı ekonomi hedeflenir.

Yetkililer, sistemin 2025 yılında daha da yaygınlaşarak kayıt dışı altınların ekonomiye kazandırılmasını desteklemesini bekliyor.

Related Posts

Bakan Şimşek: Enflasyondaki belirgin yavaşlama eğilimi devam edecek

Bakan Şimşek: Enflasyondaki belirgin yavaşlama eğilimi devam edecek

Nokia mühendisi uyarıyor: Bazı şirketler yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

30 yaşın üzerindekiler , 90’ların sonu ve 2000’lerin başında 3210 ve 3310 gibi en popüler modellerden bazılarını üreten, artık efsaneleşmiş cep telefonu üreticisi Nokia’yı mutlaka tanıyordur. Ancak düşüşü başarısıyla orantılıydı, çünkü birkaç yıl …

Yüzde 25 doğalgaz zammı çileden çıkardı: Yürek yakan sözler

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), doğal gaz toptan satış fiyatlarına zam yaptığını açıklarken yapılan düzenlemeyle birlikte sanayi tüketicileri için doğalgaz fiyatlarına ortalama yüzde 7,86; konut tüketicileri için ise ortalama yüzde 24,6 …

Yola çıkacak sürücüler dikkat! İşte kara yollarındaki çalışmalar (02 Temmuz 2025)

Karayolları Genel Müdürlüğünün yol durumu bültenine göre, TEM Otoyolu’nun Kandıra-Körfez kavşakları 0-11. kilometrelerinde üstyapı onarım ve yenileme çalışmaları nedeniyle 22.00-06.00 saatlerinde Ankara-İstanbul istikameti ulaşıma kapatılarak …

Akaryakıtta son durum: Güncel benzin, motorin ve LPG fiyatları

Akaryakıtta son durum: Güncel benzin, motorin ve LPG fiyatları

Bankadan kredi çekmeyi düşünenlere kritik uyarı

Piyasalarda son dönemde yaşanan olumlu gelişmeler, 24 Temmuz’daki Merkez Bankası toplantısında faiz indirimi beklentisini artırdı. Orta Doğu’daki ateşkes ve petrol fiyatlarındaki düşüş, kredi faizlerinde gerileme sinyalleri verirken; uzmanlar, kredi çekecekleri kısa vadeli ve düşük tutarlı kullanım konusunda uyarıyor.